Kurz Sportovní výživy
Certifikovaný kurz sportovní výživy
Kurz lektorsky odborně zaštiťuje několikanásobný světový šampion v kulturistice Slavoj Bednář a zkušený poradce pro výživu Tomáš Mrázek.
Kurz sportovní výživy má společný základ informací s klasickým kurzem poradce pro výživu. Dozvíte se tedy všechny podstatné informace týkající se makro a mikroživin, naučíte se principům fungování trávicího traktu, seznámíte se s jednotlivými alternativními výživovými směry, jakými jsou například LCHF dieta, paleo strava či řada dalších.
V samotné specializaci se zaměříme na sestavení jídelníčků pro jednotlivé typy sportovců (např. běžec, silový sportovec). Zaměříme se na problematiku doplňků stravy a jejich implementaci do jídelníčku a tréninkového plánu. Dozvíte se, jak se ideálně stravovat v den sportovního výkonu, jaká strava je vhodná těsně před sportovním výkonem či jaký typ stravy je vhodný po tréninku.
V rámci kurzu se studenti budou věnovat především fungování metabolismu během fyzické zátěže. Zaměří se na možnosti čerpání energie pro kosterní svalstvo a výživu ve sportu obecně. Dozvědí se vše potřebné o doplňcích stravy, vhodných potravinách pro konzumaci v době před, v průběhu a po skončení fyzické zátěže. Část přednáškového cyklu je věnována také alternativním výživovým směrům (např. veganství, nízkosacharidová strava) a jejich slučitelnosti s profesionálním sportem.
Praktická část naučí studenty sestavovat vhodný jídelníček pro různé druhy sportovců (běžce, silové sportovce).
Průběh kurzu
Se studiem tohoto kurzu je možné začít kterýkoli den probíhající výuky. Samotná délka kurzu je individuální a závisí na zvládnutí všech studijních povinností. Průměrně se pohybuje mezi 2-3 měsíci.
Každý student obdrží na začátku studia index s určenými studijními povinnostmi, na jejichž úspěšném splnění závisí dokončení kurzu. Zápočty jsou rozděleny do dvou skupin. První, čistě znalostní (např. problematika makroživin, prevence civilizačních chorob), skládají studenti formou ústní zkoušky v průběhu výuky, a to po dohodě s lektorem kurzu. Druhý typ závisí na úspěšném absolvování 3 povinných seminářů a 2 výukových víkendů
Speciální slevy | ||
---|---|---|
Přijdete sami | Přijdete ve dvou | Přijdete ve třech |
Plná cena | Sleva 10% | Sleva 20% |
Cena kurzu
Profil absolventa kurzu (získané znalosti, dovednosti a kompetence)
- Absolvent zvládá určit anamnézu klienta
- Vypočítá a sestaví jídelníček na míru
- Rozumí rozdělení potravy na makroživiny – bílkoviny, tuky, sacharidy
- Rozumí rozdělení potravy mikroživiny – vitamíny, minerální látky
- Ovládá teorii procesu trávení a metabolismus živin
- Orientuje se v alternativních výživových směrech (vegetariánství, vitariánství, raw strava a jiné)
- Ovládá základní potravinové alergie a intolerance
- Rozumí technologii zpracování potravin
- Má znalosti z funkční anatomie a základů fyziologie člověka
- Ovládá základy psychologie a zásady pro efektivní práci s klientem
- Formuje si celostní pohled na zdraví, ovládá základy východní medicín
- Ovládá implementaci potravinových doplňků do stravovacího plánu
- Výpočet a sestavení jídelníčku pro jednotlivé typy sportovců
- Režim příjmu makro a mikroživin pro jednotlivé sporty
- Režim příjmu živin v den sportovního výkonu