Zázvor pravý - Zingiber officinale

Zázvor pravý - Zingiber officinale

Kdo by neznal zázvor? Koření typické aromatické chuti a barvy, které získáváme z oddenku stejnojmenné rostliny zázvoru lékařského (příp. pravého, Zingiber officinale).

Proč bychom měli ale na toto koření zaměřit pozornost právě teď, když už teplé dny pomalinku odešli a zima nám začíná dýchat na záda?

Zázvor má schopnost zahřát náš organismus zevnitř a to v jakékoli podobě – ať už jako koření (mletý sušený zázvor – nejčastěji používaný v indické kuchyni), které přidáme do pokrmu, nebo v podobě čaje, který děláme z oloupaného čerstvého oddenku. Pokud máme v zimě chuť na limonádu, právě zázvorová je tou nejlepší volbou. A kdo chce v zimě zdravě mlsat, doporučujeme zázvor kandovaný

My Vám přinášíme také pár tipů a receptů:

Domácí zázvorový čaj

Potřebujeme:
Kousek zázvoru cca 2,5 cm, čerstvě vymačkaná citronová šťáva, 2 lžičky medu, plátky citronu.
Jak na to:

1) Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je na dno středně velké konvičky, zalijte horkou vodou.
2) Zhruba po 5 až 7 minutách přidejte šťávu z půlky citronu a med.
3) Vyjměte zázvor (kdo má rád silnější chuť i aroma, může nechat) a naopak přidejte plátky citrusů.

POZN: Podle Tradiční čínské medicíny má citron, resp. jeho kyselá chuť, schopnost SVÍRAT dovnitř. Takže v případě nachlazení doporučujeme citron raději vynechat.

Domácí zázvorová limonáda

Potřebujeme:
500 ml vody,  100g zázvoru, 2,5 lžíce medu, vymačkaná šťáva z 1 citronu, příp. perlivá voda na dolití.
Jak  na to:

1) Zázvor oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte do kastrůlku a zalejte vroucí vodou.
2) Louhujte cca 10 minut a poté sceďte.
3) Dochuťte citrónovou šťávou a medem a dejte vychladit.
4) Při podávání je možné doředit perlivou vodou.

Domácí kandovaný zázvor

Potřebujeme:
čerstvý zázvor, cukr, vodu
Jak  na to:

1) Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky cca 2-3 mm silné. Dejte do kastrůlku a zalejte vodou, aby byl všechen zázvor ponořený. Poté přiveďte k varu a pod pokličkou vařte cca 10 minut.
2) Poté vývar slijte, zázvor zalijte čerstvou vodou a opět vařte cca 10 minu. Tento postup opakujte cca 4x – abyste odstranili charakteristickou štiplavost.
3) Při posledním varu přidejte cukr – cca 1 lžíce cukru na 1 větší plátek – a nechte na mírném ohni tak dlouho, dokud se veškerá voda nezredukuje na sirup.
4) Plátky zázvoru poté vyskládejte na talíř a nechte vychladnout, je možné je na závěr obalit v krystalovém cukru.

Přejeme dobrou chuť a zimu v teple:))

vytvořeno: 26.09.2021 (editace: 08.09.2023)