S podzimem nastaly dny, kdy si moc sluníčka neužijeme. Kromě toho, že s úbytkem slunečního svitu se u řady jedinců zhoršuje psychické rozpoložení, všem nám zde, v mírném pásmu, dochází zásoba vitamínu D, který jsme si nastřádali do zásob přes slunečné letní dny.
Vitamín D se podílí na zvýšené resorpci vápníku v tenkém střevě, což vede k navýšení hladiny vápníku v krevní plasmě, který se pak může ukládat do kostí. Tento proces je důležitý pro zachování zdravých a silných kostí a působí preventivně před vznikem osteoporózy. Avšak vitamín D nesouvisí pouze se stavbou kostí. Vitamín D je také důležitý pro podporu imunity, kdy nás chrání před sezónními epidemiemi chřipek a jinými virózami. Dle vědeckých poznatků vitamín D dokonce působí proti vzniku rakoviny. V případě, že se podává již onkologicky nemocným pacientům, vitamín D dokáže snížit riziko úmrtí až o 29 % (1).
Jak už bylo naznačeno na začátku, hlavním zdrojem vitamínu D je naše Slunce. Pokud tedy naši pokožku vystavíme slunečnímu svitu, může v naší pokožce vznikat vitamín D – touto cestou vzniká až 90 % vitamínu D. Pokud si chceme zajistit tvorbu vitamínu D, nesmí být na naši pokožku aplikován krém s ochranným faktorem vyšší než 8. Nechci tímto nikoho nabádat k tomu, aby přestal používat krémy s ochranným faktorem, které jsou samozřejmě důležité při ochraně naší kůže před přímým slunečním svitem, zvláště pokud jsme u moře, kde má Slunce značnou sílu. Důležité je přemýšlet, kdy je nebo kdy není vhodné krém použít. Jsou totiž známy případy, kdy starostlivé maminky mazaly své děti krémem s ochranným faktorem při každé příležitosti a tyto děti pak trpěly nedostatkem vitamínu D.
Od konce září si však moc slunečního svitu neužijeme, a pokud náhodou slunce vyjde z pod opony mraků, jeho paprsky už nemají dostatečnou sílu, aby mohl být vitamín D syntetizován v naší kůži. Jsme tedy odkázáni na příjem vitamínu D z potravin či na jeho suplementaci v podobě doplňku či léku.
Jedná se hlavně o tučné ryby. Ze sladkovodních ryb se jedná především o tolstolobika, amura a úhoře. Z mořských ryb to pak jsou losos, tuňák, makrela, sleď a na vitamin D jsou pak také velice bohatá tresčí játra. Dalším významným zdrojem je vaječný žloutek, maso, mléko a mléčné produkty. U těchto zdrojů je důležité zmínit, že pokud chceme, aby např. maso a mléko obsahovaly vitamín D, je nutné, aby zvíře, z kterého tyto produkty pochází, mělo dostatek slunečního svitu a nebylo zavřeno celý den někde pod střechou. Krmné směsi jsou sice obohacovány o vitamín D, ale pro vyšší obsah vitamínu D v živočišných produktech je důležitější pobyt zvířat na slunci. S vitamínem D se můžete setkat u řady jiných potravin – jsou to např. margaríny, snídaňové cereálie, kakao, džusy. Tyto potraviny jsou vitamínem D fortifikovány, tedy jsou o něj obohaceny. Problémem může být využitelnost vitamínu D z fortifikovaných potravin, která se často může blížit k nule.
Další možností, jak navýšit svůj příjem vitamínu D, jsou různé potravinové doplňky. Nejčastěji se jedná o různé multivitamíny či směsi obsahující vitamín D. Problémem může být opět využitelnost vitamínu D z těchto doplňků, která je často velice nízká. Existuje však jedna forma, která Vám zaručeně dodá potřebný vitamín D. Jedná se o léčebný přípravek Vigantol. Tyto kapky obsahují čistý vitamín D, který je našemu tělu vlastní, a proto se velice dobře vstřebává. Problémem však je, že tyto kapky jsou pouze na lékařský předpis. Nezbývá nám tedy nic jiného, než poprosit našeho lékaře o jeho předepsání. Pokud by Vám lékař nechtěl tyto kapky předepsat, existují alternativy, které lze v lékárně pořídit bez předpisu.
Mé doporučení je snažit se mít ve stravě každý týden alespoň dva zdroje bohaté na vitamín D, tedy např. tučné rybí maso, vejce, kvalitní tvrdé sýry, zakysané mléčné výrobky. Během zimních měsíců pak každému doporučuji, aby zvážil možnost suplementace vitamínů D výše zmíněnými přípravky. Vitamín D totiž významně posílí naší imunitu a podpoří, abychom byli celkově zdraví. A o to nám přeci jde 🙂
Tomáš Mrázek