Zázvor pravý – Zingiber officinale | Vital Institut
Po - Ne 08:00 - 19:00
Burešova 1660/1, 180 00 Praha 8
Po - Ne 08:00 - 19:00
Heršpická 6, Brno-střed-Štýřice

Zázvor pravý – Zingiber officinale


Kdo by neznal zázvor? Koření typické aromatické chuti a barvy, které získáváme z oddenku stejnojmenné rostliny zázvoru lékařského (příp. pravého, Zingiber officinale).


Proč bychom měli ale na toto koření zaměřit pozornost právě teď, když už teplé dny pomalinku odešli a zima nám začíná dýchat na záda?

Zázvor má schopnost zahřát náš organismus zevnitř a to v jakékoli podobě – ať už jako koření (mletý sušený zázvor – nejčastěji používaný v indické kuchyni), které přidáme do pokrmu, nebo v podobě čaje, který děláme z oloupaného čerstvého oddenku. Pokud máme v zimě chuť na limonádu, právě zázvorová je tou nejlepší volbou. A kdo chce v zimě zdravě mlsat, doporučujeme zázvor kandovaný😉🤩


My Vám přinášíme také pár tipů a receptů:

Domácí zázvorový čaj

Potřebujeme:
Kousek zázvoru cca 2,5 cm, čerstvě vymačkaná citronová šťáva, 2 lžičky medu, plátky citronu.
Jak na to:

1) Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je na dno středně velké konvičky, zalijte horkou vodou.

2) Zhruba po 5 až 7 minutách přidejte šťávu z půlky citronu a med.

3) Vyjměte zázvor (kdo má rád silnější chuť i aroma, může nechat) a naopak přidejte plátky citrusů.

POZN: Podle Tradiční čínské medicíny má citron, resp. jeho kyselá chuť, schopnost SVÍRAT dovnitř. Takže v případě nachlazení doporučujeme citron raději vynechat.


Domácí zázvorová limonáda

Potřebujeme:
500 ml vody,  100g zázvoru, 2,5 lžíce medu, vymačkaná šťáva z 1 citronu, příp. perlivá voda na dolití.
Jak  na to:

1) Zázvor oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte do kastrůlku a zalejte vroucí vodou.

2) Louhujte cca 10 minut a poté sceďte.

3) Dochuťte citrónovou šťávou a medem a dejte vychladit.

4) Při podávání je možné doředit perlivou vodou.


Domácí kandovaný zázvor

Potřebujeme:

čerstvý zázvor, cukr, vodu

Jak  na to:

1) Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky cca 2-3 mm silné. Dejte do kastrůlku a zalejte vodou, aby byl všechen zázvor ponořený. Poté přiveďte k varu a pod pokličkou vařte cca 10 minut.

2) Poté vývar slijte, zázvor zalijte čerstvou vodou a opět vařte cca 10 minu. Tento postup opakujte cca 4x – abyste odstranili charakteristickou štiplavost.

3) Při posledním varu přidejte cukr – cca 1 lžíce cukru na 1 větší plátek – a nechte na mírném ohni tak dlouho, dokud se veškerá voda nezredukuje na sirup.

4) Plátky zázvoru poté vyskládejte na talíř a nechte vychladnout, je možné je na závěr obalit v krystalovém cukru.


Přejeme dobrou chuť a zimu v teple:))