Po - Ne 08:00 - 19:00
Argentinská 38, Praha 7-Holešovice
Po - Ne 08:00 - 19:00
Heršpická 6, Brno-střed-Štýřice

Jezte v souladu s přírodou, radí Tradiční čínská medicína

Stravování dle principů TČM

Tradice stará tisíce let a ověřená stovkami generací nám má hodně co říci i ve 21. století. Možná právě v této přetechnizované době potřebujeme více impulzů k návratu k přírodě. A tradiční čínská medicína (TČM) nám může být opravdu významný zdrojem poznání.

Jídlo je způsob, jak udržet tělo v absolutním zdraví, když se dodržují určité zásady. Na rozdíl od západních způsobů přemýšlení o výživě se TČM zabývá i tím, že ne pro všechny typy lidí je vhodné totéž a rozděluje lidi na dva typy podle převládající energie jin, nebo jang. TČM chápe energii jídla nikoliv jako kalorickou hodnotu, ale jako soubor toho, odkud jídlo pochází, jak se s ním nakládá a v jaké době a jak se konzumuje.

Přistupujme k jídlu s láskou a vděčnost


TČM kromě výběru toho, co jíst a co ne, doporučuje i okolnosti jídla, nikoliv složení potravy samotné. Ideální je při jídle být v klidu a psychické pohodě a v duchu poděkovat (komu chceme) za jídlo, kterým můžeme nasytit svůj hlad. Protože jídlo je obřad, je nezdravé při něm sledovat televizi nebo vést jednání. Důležité je i množství jídla – tak akorát, spíš méně než více a ideálně nejíst večer po 7. hodině.

Nevhodné jsou také nepřirozené zásahy do jídla, jako je mražení či používání mikrovlnné trouby. Nejlepší energii má jídlo čerstvé (neskladované) a v přirozené teplotě (ne právě vytažené z lednice).

V létě čerstvé ovoce, v zimě křížaly


Výběr potravin je nejlepší podle geografické polohy a ročního období. V našich zeměpisných šířkách je ideální na jaře jíst zelené potraviny, klíčky apod. a v létě ovoce a čerstvou zeleninu. V zimě dodají energii kompoty, sušené ovoce a dušená kořenová zelenina. Zcela proti tomu jde například konzumace tropického ovoce v zimních měsících (pokud zrovna nejsme v tropické zemi). Dalo by se říct, že princip přístupu ke stravě v TČM spočívá v respektu k přírodě a k sobě sama.

TČM rozděluje energii potravin na tři stupně: neutrální, teplé a chladné. Dále ještě můžeme potraviny dělit na horké a studené. V zimě bychom měli jíst více teplé potraviny a v létě více studené. Během celého roku jíme potraviny neutrální, které tvoří hlavní součást našeho jídelníčku, tj. více než 50 %. Pokud vás zajímají zákazy, tak podle TČM byste neměli jíst mléčné výrobky, příliš kořeněná jídla a konzumovat stimulující nápoje a kávu, které ničí životní energii uloženou v ledvinách.

Pokud cítíte úbytek energie, stres nebo jiné nepříjemnosti, může pro vás být cesta stravy podle tradiční čínské medicíny krokem ke zdraví.